Pizza, condamnată de nutriționiști pe motiv că este un preparat de tip junk-food, este benefică sănătății bărbaților. Aceasta poate ajuta la prevenirea cancerului de proastată. La această concluzie au ajuns oamenii de știință de la Universitatea Long Island, din New York.
În urma cercetărilor făcute, savanții americani au constatat că oregano, un condiment folosit la prepararea pizzei are efecte anti-cangerigene, ținând la distanță boala care ucide anul peste 10.000 de bărbați din Marea Britanie, conform statisticilor citate de Daily Mail.
Condimentul conține carvacrol, o substanță care a distrus eficient celulele canceroase de la nivelul prostatei. Mai exact, celulele tumorale care au intrat în contact cu carvacrolul au trecut aproape instantaneu într-o etapă numită apoptoză, adică în faza de „sinucidere celulară”, după cum a explicat medicul Supriya Bavadekar, coordonatoarea studiului.
„Știm că oregano are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, însă această nouă descoperire, a efectelor anticancer, îl ridică la nivelul turmericului, care este considerat un supercondiment tocmai datorită multiplelor beneficii pentru sănătate”, este de părere specialista.
Deocamdată însă, efectul terapeutic a fost dovedit doar în stadiul de testare de laborator, în cazul cancerului de prostată, iar cercetătorii încearcă să descopere căile precise prin care carvacrolul induce „sinuciderea” celulelor tumorale.
Aceasta nu este prima dovadă care arată că pizza oferă organismului beneficii. O altă cercetare arăta că un alt ingredient de bază în retețele acestui preparat, respectiv roșia, ajută la prevenirea mai multor tipuri de cancer.
Potrivit savanților, roșiile conțin licopen, un puternic antioxidant natural, despre care se știe că are proprietăți anti-cancerigene.
Cercetările anterioare au arătat că oamenii care mănâncă pizza cel puțin o dată pe săptămână au șanse mai mici să se îmbolnăvească de cancer de colon, de gura, de stomac și plămâni. Licopenul este și el foarte eficient în lupta împotriva cancerului de prostată. De asemenea s-a mai observat ca un consum regulat de pizza scade riscul apariției cancerului de esofag cu aproape 95%.